All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
  Print view

Студентските окупации в Австрия продължават!
Author Message
PostPosted: Tue Nov 10, 2009 12:43 pm 
Offline

Joined: Wed Oct 14, 2009 12:10 pm
Posts: 9
Младите на Австрия:
„Университетите принадлежат на студентите!”


„Преди окупирането на зала „Аудимакс” на 22 октомври от хиляди учащи се всеки активен студент можеше с право да опише колегите си като апатични и бездейни. След завземането й, ние вече заедно творим новата действителност... „

Ще ви призная, че сега, близо две седмици след началото на събитията в Австрия, докато ги пиша тези редове за хода и целите на студентската дейност там, аз като български студент изпитвам нескрито вълнение и радост. Сякаш разтоянието и разликата в условията между там и тук нямат значение, та зарядът на духовете и нагласата на умовете в тази борба оттекват навсякъде, където има млади хора, готвещи се да променят действителността. Започвайки от своите университети! Австрийските ни колеги посяха непризнаващ границите ентусиазъм, защото наред с невероятния плам и върховни усилия за демократизиране на своята непосредствена среда, които употребяват в борбата си, издигнаха с присъщата младежка честност за всеки вярващ в по-справедливото бъдеще на човечеството искане: ПОВЕЧЕ НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО– нито в ЕВРОПА, нито където и да било ПО СВЕТА!

Откровено казано, този текст не е подходящ за всички граждани, заслепени и безрезервно доверяващи се на налагания ни днес култ към „нерушимостта и целостта” на Европейския съюз и непогрешимия глас на Брюксел. Доста сергии на сляпо доверие към тази официална политическа линия на поведение могат вече преспокойно да хлопнат кепенци и у нас, стига подобни хора да си отворят очите за пълното измерение на сегашната действителност. Поне що се касае до системата на образованието, на общественото и държавно образование. Изисква се малко критичност, даже не толкова лична смелост за това. Самият „Болонски процес” в качеството си на образователен проект, изпълняван в Европа вече цяло десетилетие, от няколко години непрекъснато получава морална присъда на пълно отхвърляне от потърпевшите от реформите му. Точно милионите студенти, ученици, преподаватели, учители и учени от почти всички европейски държави са тези, които преминават от словесната си оценка за този фалш към все по-пълнокръвни като масовост и настъпателни откъм алтернативи действия. Случаят с Австрия е такъв. Студентската и преподавателска общност се обединява в действията си и издига широки, но съвсем конкретни искания и те са неизменна част от една протестна вълна, минаваща Европа от шир на длъж, без съществена разлика на най-близкото историческо минало на различните общества. Защото спорът не е за демократичните традиции преди, а е за съдържанието и формата на бъдещите перспективи. Няма съмнение, че тази вълна е нов начин на мислене, че тя е родена и поддържана от неовластените народни среди, в които се припознават, в противоположност на натрапвания от политическа и бизнес власт модел на елитарност, мнозинството от студентите и техните преподаватели.

Но нека преценката за случващото се в Австрия и съпоставките с нашата страна останат открити за четящия.

Прочети цялата статия тук:

http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 9&Itemid=1


Top
 Profile  
 

Re: Студентските окупации в Австрия продължават!
PostPosted: Sun Nov 15, 2009 8:14 pm 
Offline

Joined: Wed Oct 14, 2009 12:10 pm
Posts: 9
СТУДЕНТСКИ СТАЧКИ ЗАВЛАДЯВАТ ЕВРОПА

Хиляди младежи в Австрия, Германия и Швейцария завзеха вузовете с искане за радикални реформи

Студентите са убедени, че те са само цифри в очите на политиците и затова протестират с маски с номера, както и с плакати "Университетът гори".

Масови студентски протести се провеждат в десетки висши учебни заведения в Австрия, Германия и Швейцария с искане за коренни реформи в "прогнилото образование" в тези страни, съобщиха местните медии. Според някои анализатори този протест може да обхване цяла Европа и да напомни за революционната 1968 г.

Първоначално стачките започнаха преди три седмици в австрийската столица Виена, после обхванаха градовете Грац, Залцбург, Линц и Инсбрук. Тази сряда към тях се присъединиха техните колеги в Германия, като вчера вече протестираха студентите от вузовете в Берлин, Майнц, Хесен, Хайделберг, Мюнхен и други градове. По същото време се надигнаха и студентите в Швейцария, стачкуват вече в Базел, Цюрих и Женева. Хиляди младежи окупираха аудиториите и залите на висшите учебни заведения в тези страни, за да обърнат внимание на политиците върху проблемите в образователните системи. Исканията на младежите в трите страни много си приличат. Те протестират срещу високите такси за образование, които са свързани с новата система "бакалавър-магистър", социалното неравенство в процеса на обучението и едновременно с това срещу огромния недостиг на финансови средства в университетите.

Най-масови са вече проявите в Германия, където студентите стачкуват в 50 университета в 20 града, като се планира към 17 ноември в протеста да бъдат въвлечени 100 учебни заведения, съобщи "Дойче веле". Над 1000 студенти окупираха двата най-големи университета в германската столица - Хумболтовия и Свободния университет в Берлин. В Мюнхен над 250 души от сряда удържат аулите в университета "Лудвиг-Максимилиан", който е най-голямото ВУЗ в Бавария. Според свидетели навсякъде полицията присъства, но не се намесва. Германските студенти масово са издигнали плакати с искане за отмяна на таксите за обучение и за солидарност със своите колеги в Австрия. В двете държави преподавателите и част от ректорите подкрепят стачкуващите, защото също отдавна призовават за истински реформи в образованието. Германският министър на образованието Анете Шаван призова своите колеги в провинциите към бързо реформиране на системата на образованието. Тя също така обеща промяна в системата за държавни стипендии. Австрийският й колега Клаудия Шмит обеща диалог с протестиращите. Студентите обаче засега са решени да стачкуват, докато властите не изпълнят всичките им изисквания.
Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

вестник "Сега": http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000601
http://priziv.org/forum/showthread.php?p=2293#post2293

14-15.11.2009г.


Top
 Profile  
 

Re: Студентските окупации в Австрия продължават!
PostPosted: Sun Nov 15, 2009 8:15 pm 
Offline

Joined: Wed Oct 14, 2009 12:10 pm
Posts: 9
Сплотени и организирани и у нас:

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Студентско-ученическо движение "Призив за образование"

Сайт: http://www.priziv.org


Top
 Profile  
 

Re: Студентските окупации в Австрия продължават!
PostPosted: Sun Apr 25, 2010 1:07 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sat Sep 13, 2008 2:47 am
Posts: 52
Location: Sofia, Bulgaria
Нарстуд,
Ник-а ти ми напомня на старите комунистически съкращения... нещо като ГУЛАГ, НАРМАГ, ХоРеМаг и др.
Направо по 3-те направления за исканите от теб характеристики на образованието.
1. Безплатно образование - у нас само висшето е платено и ако не беше, със сегашните условия в страната, нямаше просто да го има.
2. Общодостъпно - ще трябва да поясниш какво точно означава това, защото аз не мога да се сетя някоя група, независимо по какъв признак - социален, национален, религиозен, сексуална ориентация или каквото и да е, на която да и е отказан достъпа до образованието.
3. Качествено - е точно тук ни е истинският проблем. но въпроса ми е защо нямаме качествено образование. Ако говорим за НСА в частност, в по-голямата си част причината е в нежеланието на самите студенти да се обучават. Все пак когато говорим за висше образование, явно активната страна трябва да са студентите и както искат да имат някаква тежест при взимането на решения, така трябва да си я заслужат, като си изпълняват задълженията.
Така, че да кажем, че те подкрепям до известна степен. Само не съм съгласен висшето образование да е безплатно. Поне не и на този етап. Държавата не може да си го позволи.

_________________
Image


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron