All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
  Print view

Протестите започнаха. А какво се случва с твоя университет?
Author Message
PostPosted: Tue May 18, 2010 3:29 am 
Offline

Joined: Wed Oct 14, 2009 12:10 pm
Posts: 9
Съкратиха значително парите за всички държавните университети. В твоя ВУЗ - НСА средствата са с 1 225 412 лв. по-малко за тази година. По-високи такси, по-ниски стипендии и заплати, по-малко наука и по-ниско качество на образованието...НЕ, няма да мине! Виж какво се случи на 11 май, проучи какво става в твоя университет и да действаме всички заедно срещу тази безумна антипросветна и противосоциална политика на държавата.


Протеста на 11 май 2010 година: „Не орязвайте нашия бюджет!”

Поводът за протест стана постановление № 76 на правителството от 20 април за „Оптимизиране на разходите и субсидиите по републиканския бюджет 2010 г.”, с което средствата за държавните ВУЗ-ове се намаляват средно с 10%. След вече извършеното намаляване на университетските пари през декември миналата година, новото орязване на средствата доведе до това Софийският университет да разполага с 25 % по-малък бюджет или 10 млн. лева по-малко от досегашната субсидия.
Вече студентите, поне в СУ, усетиха последствията от тези промени, когато през ноември в резултат на предишно орязване на бюджета още от лятото бяха намалени значително като брой и свити като размер стипендиите. Тогава именно възникна самоорганизирана студентска група – „Инициатива срещу орязване на парите за образование”, която си постави за цел да следи случващото се в образованието, информира своите колеги и търси заедно с тях онези решения, които са в състояние да предотвратят по-нататъшните ограничения и намаляване на перспективите пред следващите. Студентите от Инициативата положиха сериозни усилия и близо половин година запознаваха академичното ръководство с притесненията на учащите, като същевременно се обърнат към обществото за подкрепа в стремежа условията не да се влошават, а да се подобряват и развиват възходящо. Открито се изказаха опасения, че освен по-ниските стипендии при последващо съкращаване на средствата за университета се върви към увеличаване на таксите за следване, към нови материални трудности в практиките, влошаване на условията за преподавателите – това означава, че качеството и общодостъпността на учене са застрашени пряко. По този начин въпросът с бъдещето на ВУЗ-овете от темата за стипендиите, която засяга една част от студентството, получи по-широко измерение с въпроса за таксите, преподаването, науката и стана въпрос общостудентски. С такава покана и раздадени хиляди листовки, активисти на Инициативата и „Призив” се обърнаха към своите колеги: да спрем безумието в политиката към образованието с единни протестни действия.

Мечтата да сме единни, стана! На 11 май 2010 г. близо 1 000 студенти, преподаватели и граждани се събраха на протест в София пред сградата на най-стария университет в страната ни.
Още: http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=1
И тук: http://initsiativa.wordpress.com


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: