All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
  Print view

4,5 по... Виденов
Author Message
PostPosted: Sat Jul 23, 2011 9:46 pm 
Offline

Joined: Thu Dec 02, 2010 12:24 am
Posts: 9
"Този, който не помни историята, е осъден да я преживее отново."
Джордж Сантаяна

Спомням си... нещо, което се случи в зората на демоkрацията. И което никога няма да забравя. До нас имаше голямо държавно предприятие. От онези, огромните социалистически мастодонти. Създадени в пълно противоречие на пазарната икономика и здравия разум. И заплатили Промяната- с цената на безлюдието на пустеещите си сгради и ръждивите кранове. На времето, то имаше собствена библиотека.(Както повечето, но неговата... беше наистина голяма)
Е, аз бях в казармата. Прибирам се в отпуска, и виждам... как десетки роми, носят чували с книги. Досетих се- какво е станало.
Разграбваха затворената библиотека на Пристанището. И връщаха книгите- на Вторични суровини. Четири стотинки и половина. На толкова изкупуваха хартията тогава.
Отидох там... и видях. Представете си здание, с липсващи врати и прозорци. А вътре... помещенията, чиито под беше зарит с книги. Килим, дебел близо метър. (бяха взели дървените етажерки, първо.) Вървиш... и стъпваш... по книги.
Грозна гледка. Нашата демокрация. Едно уродливо рождество. В което дървесината е по-ценна от знанията. А физическото оцеляване стои над духовните нужди.
Брутално. Гротескно. Символика. И реалност. Нашата реалност.
Някакви жалки, окъсани създания тъпчат човешките знания. Пълнят с тях чували. И ги мерят на килограм. За да осигурят съществуването си.
Нормално. Какво значение има- какво е казал някой, някога си... когато не можеш да четеш, дори. Или когато няма какво да ядеш. Или, просто... не ти пука.
И ми се прииска... Адски много ми се прииска- да ги запаля. Да запаля всички тези хиляди книги... Само, за да не ги пипат- с мръсните си ръце.

Картини от миналото? Не...
Добре дошли... в бъдещето. Нашето бъдеще.


Top
 Profile  
 

Re: 4,5 по... Виденов
PostPosted: Mon Jul 25, 2011 11:25 am 
Offline

Joined: Wed Jun 22, 2011 2:02 am
Posts: 18
След години и без това няма да видиш повече книги и тетрадки... Бъдещето е ясно - всеки студент с лаптоп, таблет и цялата информация в интернет.
Просто не виждам причини поради които да гледаме назад. 20 години сме на дъното а гърците на върха - много бързо ще се разменят ролите...


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron