All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
  Print view

Ски Курс 2009
Author Message
PostPosted: Tue Jul 19, 2011 11:03 am 
Offline

Joined: Wed Jun 22, 2011 2:02 am
Posts: 18
30 Януари

Тръгнах от София с малък и голям сак (добра идея е да си направите няколко сандвича), като за 30 мин. с автобус стигнах до центъра на с. Железница, където трябваше да се съберем студенти, инструктори и преподаватели (задължително със студентска книжка).
За наше щастие, по-големите багажи се поемат от товарния лифт – който бавно но славно ги пренася чак до самата хижа. Чупливи неща не се пренасят – като дори има вероятност по трасето да изпопада нечия собственост – спокойно, намира се и се връща до часове/ден. Някои си бяха взели собствена екипировка : ски или сноуборд, като за съжаление се наложи да ги влачат нагоре...
Тръгнахме бавно, движейки се в колона по един. Постоянно спирахме и темпото беше разкъсано.Времето беше слънчево, нямаше много сняг... Имайте предвид, че в процеса на изкачване става все по-студено и ветровито.

След около 2-3 часа, обляни в пот стигнахме до хижата. Разпределихме се по стаи, като в моята бяхме 8 човека(4 единични,4 двуетажни). Мъжете са на 3-4 етаж, жените на втория.

Самите стаи не бяха нищо особено - малко по-капризните биха ги определили като мизерни, аз мисля, че има всичко необходимо – легла.
Все пак няколко неща ми направиха впечатление - прожините бяха скъсани, шкафовете мръсни и малки, прозорците счупени, имаше само 1 контакт. Въобще както каза баща ми (бивш възпитаник на академията), при посещението си след 2 дни „нещата не са пипани много-много от 20-30 години насам“.

Взехме си чаршафи и ръководството проведе инструктаж в столовата. Разпределиха ни по Ски групи – като първа група беше тази на „напредналите“ . Бяхме около 90 човека – демек по 8-9 човека в група.
След кратка почивка вечеряхме – храната е хубава и разнообразна !
-Закуската - мед,масло,пaстет,сладко.
-Обяда-супички,доста месце,картофи-пюрета и др. + десерт(плод,сладко).
-Вечерята -месо,супи,кюфтета и др.
С една дума , яденето + няколко филиики хляб би трябвало да са Ви напълно достатъчни!
Вечерите прекарвахме в кафето, намиращо се в мазето. Добре заредено е : бирички, сокчета, газирани напитки, сладки, чипсове, вафли, солети,кафета - топъл шоколад,чайчета - все пак имайте предвид, че всичко се качва с лифт, което леко повишава цените на всички продукти (вземете си повечко джобни).
Също така за моя ОГРОМНА радост имаше джага и билярд, за които между другото си похарчих и голяма част от капитала 
Laughing . Какви други забавления ? - лежанка, табла, карти, телевизия, който си занесе лаптоп - ИМА ИНТЕРНЕТ.

Програма :

Сутрин се става в 7.30
Закуска 8;00
За сутрешните ски - 9:15 звъни омразната за мен камбана, 9;30 всички да сме строени пред хижата , по групи. Следва любимата ми част - разбора : преподавател ,,ДНЕС ВРЕМЕТО Е ТАКОВА И ТАКОВА- ЩЕ УЧИТЕ ЕДИ КАКВО СИ ЗА СКИТЕ" – студентите ,,ЗДРАВЕ ЖЕЛАЕМ"

Пистите - 2 малки пистички с влекове, добре поддържани (има машина която минава всекидневно). По напредналите и схватливите - последните дни ще ви качат и на ,,Скопарника" - доста по стръмна от първите 2 ,,детски" писти.

13;00 обяд
17:00-18:00 Ски лекции-6-7 лекции бяха, през ден. Доста интересни и полезни, за това какво трябва да правим в екстремни ситуации, при лавини, контузии...Запознаха ни с терминологията на ските, историята на алпииските ски, българските успехи в спорта !
20:00 Вечеря

Как преминава самото ски обучение:

Първите дни се взимат - двата вида изкачвания, как се пада и става, каране с рало(завои и спиране с рало). За каралите ски - ще ви бъде доста скучно , 4-5 дни да правите рало и темподобни базови неща задължителни дори и за първа напреднала група но няма как...Въпреки това има и свободни спускания, числеността им зависи от инструкторите които преподават на групата(попринцип по двама на група). За тях ще поговоря по късно.Около 6-7-ми ден ще се запознаете с КИТАЙСКОТО МЪЧЕНИЕ - ПИСАЛКИТЕ...Мога ли да карам ски доста добре - а на писалките да падна около -200-400 пъти ? :lol:

Както и да е , имахме изпит на тях - 3 вида ски бягане(аз имах 4,4,5),лошото беше че имахме само половин ден да се подготвим.
8ми-9ти ден ще се запознаете с каране на успоредни ски.Завой с успоредни,спирене с успоредни и т.н.
10-ти ден мисля че пробвахме сноуборд (по желание),за 1 ден го научих доста добре.
Ден преди изпита се проведе състезание слалом-мъже и жени...Адски забавно!Имаше символични награди и т.н.

Самият изпит за Алпийско каране (рало,успоредни ски): Дори да сте куци с двата крака и да паднете 5 пъти на самия изпит, няма да ви пишат под 4, така че идеята е символична с идеята да останете с добри чувства и спомени...

Забравих да спомена прекрасните вечери(две) на инструкторите! Организираха се страхотно смешни и забавни игри, като например:
-избират две студентки с голи коремчета, които сядат по гръб на пейки и намазват въпросните коремчетата с сметана. Слага се шоколадче някъде в сметаната... Избират двама студенти,завързват им очите...Целта беше студентите да оближат сметаната докато не намерят шоколадчето...Разбира се всички игри бяха с цел ,,гадни номерца" - точно преди да кажат старт, двете момичета станаха и се изпариха, като на тяхно място легнаха двама инструктори, вече със намазана сметана / Happy /Laughing. Може сами да си представите какво последва :_)
Другата игра - 3 дкойки - момче и момиче в отбор ...Момчето застава зад момичето с завързани очи, а на момичето се закачат щипки по цялото тяло...Целта е да се намерят всички щипки по девойката.

Та, все пак и ние имахме шанс да отвърнем на удъра с наша нощ, наши игри, която също се получи страхотно...
Няколко думи за инструкторите : Супер пичове, готини колеги които винаги ни влизаха в положението 

Вечерта преди заминаването - индивидуални награди за-най-голяма пияница, най-духовит студент и т.н.
Сутринта на заминаването - церемония по закриване на курса , збогуване с преподавателите и потдържащия персонал на хижата(БАЙ-МИЛЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ).
Пътя надолу е лесен и бърз, дори като имаме предвид че се спускахме с целия багаж, пак го взехме за час-час и половина...
В Железница ни дадоха книжките и ,,кой от къде е".

За мен целия курс беше страхотно преживяване.Не само заради това че подобрих супер много ски карането си...Хората с които се запознах и сприятелих-страхотните слънчеви дни и чист въздух,природа -страхотните вечери ,купони и тук-там момичета :P ...Страхотните манджи. Уникален спомен за цял живот! Ооо , забравих и десетките победи на джаги - очаквам инструктора с който играхме да се свърже с мен – със сигурност може да спечелим някой лев по състезания 

Благодаря че споделихте преживяванията ми - очаквам ващите мнения и коментари, а защо не и вие да разкажете ващата история ?


Top
 Profile  
 

Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron